کابل سیستم های اعلام حریق مطابق با استانداردهای بین المللی و قوانین آتش نشانی های محلی یشنهاد می شود که از نوع کابل های ضد حریق (مقاوم در برابر حریق)، Fire resistant یا Fire Retardant باشند.
از جمله برندهای مطرح تولید کننده کابل های ضد حریق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– Nexans
– Birtas Etabir
– Draka
– Cavicel
– 2MKABLO
– ELan
– (FCT (bericacavi
یک سیستم اعلام حریق و یا یک سیستم فعال کننده ی فرمان های اطفای حریق خود می بایست از کابل کشی مناسبی برخوردار باشد تا حریق در عملکرد آن اختلالی ایجاد نکند. جدای از استفاده از داکت ها و لوله های مناسب برای کابل کشی انتخاب نوع کابل مناسب چه از لحاظ سایز (در فواصل طولانی) و چه از لحاظ نوع پوشش بسیار مهم است. کابل های مقاوم در برابر حریق و کابل های دارای پوشش های فلزی محافظ همواره می بایست در نقاط حساس طراحی در نظر گرفته شوند. کابل های خطوط تشخیص که اکثرا دتکتورها روی آن قرار می گیرند اغلب سایز 1.5 دارند و کابل هایی که فعال ساز آژیرفلشرها و سایر تجهیزات خروجی هستند سایز 2.5 را برایشان در نظر می گیرند. کابل های خطوط شبکه ی پنل ها (که اغلب گذرگاه های RS485 را به هم متصل می کنند) کابل های تلفنی معمولی، Cat5 و یا کابل شبکه برای اتصال درگاه های اترنت است.
کابلکشی سیستم اعلام حریق
نصب و استقرار تجهیزات سیستم اعلام حریق طبق استاندارد BS 5839 و کابلکشی طبق استاندارد BS 6207 انجام میگیرد. به طور کلی میتوان سیمهای مدار اعلام حریق را به دو گروه تقسیم کرد و با توجه به خصوصیات هر گروه کابل مناسب با آن را به کار برد:
گروه یک: کابلهایی که بعد از آشکار شدن حریق استفاده نمیشوند مانند کابلهای دتکتورها و شستی ها.
گروه دو: کابلهایی که بعد از کشف حریق استفاده میشوند مانند کابلهای منبع تغذیه و آژیرها و چراغ ها
در حالت کلی میتوان برای هر دو گروه کابل 1.5 میلیمتر مربع با روپوش و عایق پروتودور استفاده کرد ولی در مکان هایی که امکان ضربه یا ساییدگی و جویده شدن توسط حیوانات وجود دارد باید کابلها را حفاظت مکانیکی کرد. میتوان در مورد سیمهای آژیرها و چراغها برای حفاظت، آنها را داخل دیوار زیر حداقل 12 میلیمتر گچ به صورت توکار گذاشت. کابلهای سیستم اعلام حریق باید جدا از سایر کابلها سیمکشی شوند. تست کابلها توسط اهم متر انجام میشود و در صورت استفاده از از مگا اهم سنج باید تمام تجهیزات اعم از دتکتور، آژیر، پانل کنترل و … را از مدار باز کرد تا ولتاژ تست بالا به آنها آسیب نرساند. کابلکشی سیستمهای عادی به صورت رادیال یا خطی و کابلکشی سیستمهای هوشمند به صورت حلقوی انجام میگیرد. در انتهای مسیر زونها همیشه یک مقاومت موازی با خط که مقدار آن معمولا 4.7 یا 6.8 کیلو اهم است متصل میکنند یا از واحد انتهای خط AEOL استفاده مینمایند.
مشخصات کابل سیگنال
کابل سیگنال جهت اتصال به تمامی عناصر مدار به غیر از کابل تغذیه شامل میباشد. بدین منظور از کابلهای سه رشتهای با سطح مقطع 1.5 یا 2.5 میلیمتر مربع استفاده میشود. در صورتیکه طول مسیر کابل در هر زون کمتر از 1000 متر باشد از کابل با مقطع 2.5 میلیمتر مربع استفاده میشود.
نوع کابل سیگنال با توجه به محل عبور کابل تعیین می گردد. در صورتیکه کابل از مناطق با نویز زیاد عبور نماید. مانند کابل برق فشار قوی یا کابلهای مخابرات در اینصورت از کابل شیلد دار(نوع متداول cY (1) Ys) استفاده میگردد و در غیر این صورت از کابل معمولی. درجهی نویز این کابل 1 میباشد. کابل سیگنال روکار یا داخل لوله میبایست قدرت تحمل 30 دقیقه حریق را داشته باشد.