ایمنی برق

حرکت آزاد الکترون­ها در مسیر اتم را جریان الکتریسته می­نامند، که این حرکت به پتانسیل ابتدا و انتهای مسیر و مقاومت سیم بستگی دارد. الکتریسته از نظر زیست محیطی انرژی تمیزی است به طوری که کشور­های پیشرفته در پی تبدیل سایر انرژی­هایشان به این انرژی هستند. در کنار محسنات الکتریسته یا برق، این انرژی دارای خطراتی نیز می­باشد که شامل: خطر آتش سوزی ناشی از نقص سیم­ها و کابل­های برق و خطر برق­گرفتگی ناشی از اتصال مستقیم آن با انسان است. در مورد خطر آتش سوزی اقداماتی چون استفاده از فیوز، ، رله­های مغناطیسی و ترانس­های مبدل وحفاظت از سیم­ها و کابل­ها توصیه شده است.

فیوز: وسیله ای است که در راه عبور جریان الکتریسته قرار می­گیرد تا سیستم رادر مقابل جریان اضافی محافظت نماید.فیوز­ها به دوصورت کلی حرارتی و مغناطیسی وجود دارند.

رله مغناطیسی: سیم پیچی است که جهت سیم­های آن خلاف یکدیگر است و چنانچه جریان خروجی مساوی با جریان ورودی نباشد سریع جریان برق قطع خواهد شد.

ترانس مبدل: ترانس بسته به کاربرد کاهنده یا افزاینده بوده و باعث کاهش و افزایش جریان می­شود. این سیستم به صورت سیم­هایی است که داخل یک ماده شیمیایی خنثی قرار گرفته است وجریان زیاد باعث ذوب سیم­ها می­شود.و در انتها ما از برق القایی استفاده می­کنیم.

حفاظت از سیم وکابل: این حفاظت به صورت انتخاب سیم و عبور جریان مناسب از آن امکان­پذیر است . دراین صورت سیم مورد استفاده باید دارای قطر نسبتاً زیاد و مقاومت کافی باشد. ( جریان گرفتن از یک کابل جهت استفاده از چند دستگاه برقی وعبور جریان بیشتر از ظرفیت می­تواند خطر آتش سوزی داشته باشد.)

جهت حفاظت افراد در برابر خطر برق گرفتگی اقداماتی چون آموزش افراد در رابطه با حفاظت از خود در برابر این انرژی، استفاده از سیستم Earth و استفاده از وسایل حفاظتی ایمن از جمله کفش ایمن، دستکش و کلاه ایمنی، توصیه شده است.

شدت جریان ایمن حداکثر 50 میلی آمپر و مقاومت 10000-500 اهم و متوسط 3000-1300 اهم توصیه شده است. در برابر شدت جریان ، عبور جریان بیشتر از این مقدار باعث فیبریلاسیون بطنی( انقباض سریع، تند ونامنظم تارهای عضلانی قلب رامی­گویند.) می­شود.

این انرژی دارای اثرات زودرس و دیررسی است که انسان برق گرفته را گرفتار می­کند . این اثرات شامل:

اثرات زودرس: پرت شدگی فرد برق گرفته، انقباض عضلانی، لرزش و شوک می­شود که بنا به شدت جریان این علائم خفیف یا شدید خواهند بود.اثرات دیررس: اختلالات قلبی و عروقی، آریتمی ضربان قلب، کاهش یا افزایش فشار خون، لخته شدن خون، کاهش حافظه، تیرگی شعور، اختلالات حسی و عصبی، عفونت عنبیه، کاهش بینایی ، عوارض کلیوی و در نهایت منجر به مرگ می­شود.

اما لازم به ذکر است که کلیه این عوارض بستگی به عبور جریان از بدن، شدت جریان عبوری، مسیر عبور جریان، بافت بدن، چاقی و لاغری و رطوبت بدن دارد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *