دتکتور داکت Duct Detector

برای تشخیص دود در داکت­های تهویه از دتکتورهای دودی اپتیکال استفاده می­شود که آن را در محفظه­ی خاصی که به دو لوله­­ (پراب) وصل است قرار می­دهند و در خارج داکت نصب می کنند و لوله­ها به داخل داکت می­رود تا مقداری از هوای عبوری از داخل داکت را نمونه برداری کند. در صورت وجود دود در داخل داکت این دود از طریق لوله­ها وارد محفظه­ی دتکتور شده و دتکتور اعلام حریق می کند.

 این نوع دتکتور مخصوص سیستم­های تهویه­ی مطبوع (Heat Ventilation And Air Condition) می­باشد. دتکتور میله­­ای تشکیل شده است از دو لوله­ی ورودی و خروجی هوا و یک دتکتور نوری. دتکتور میله­ای جریان هوای بین 2.5 تا 30 متر بر ثانیه را اندازه­گیری می­­کند. نقطه­ی نصب در جائی از کانال هوای خروجی می­باشد که هوای داخل آن متلاطم نبوده و تعمیرات دتکتور هم راحت باشد. این سیستم هوای خروجی محل مورد نظر را که نمونه­ی وضعیت داخلی و حریق آن قسمت می­باشد دائما نمونه سنجی می­کند، بنابراین دتکتور Duct Probe درصورتی کارایی دارد که سیستم تهویه دائما در حال کار باشد، بدین جهت به عنوان یک سیستم کامل شناخته نمی­شود و نیاز به یک دتکتور مکمل دارد و یا خود دتکتور مکمل به حساب می­آید. طول لوله­ی ورودی دتکتور بایستی حداقل 70% عرض داکت باشد و طول لوله­ی خروجی معمولا نصف عرض داکت می­باشد. طول لوله­ی ورودی تا 1000 میلی­متر به صورت استاندارد موجود می­باشد که برای داکت با عرض (1250) مناسب است. البته از این طول 875 میلی­متر آن داخل داکت وارد می­شود.

قطر سوراخ­های ورودی هوا 6mm و با فاصله­ی 25mm از یکدیگر می­باشد. در صورتی­که عرض داکت بیش از 1250mm برآورد شود می­توان ارتفاع داکت را تغییر داد.دتکتور دودی بر بدنه­ی داکت طبق شکل با یک واسطه­ی لاستیکی نصب و مهار می­شود و از ورود هوای خارجی به دتکتور بایستی جلوگیری کرد.

به علت ورود دائمی هوا، تمیزکاری مرتب دتکتور الزامی می­باشد و در صورتی­که از فیلتر دراین نوع دتکتور استفاده شود نبایستی قطر سوراخ­های آن از 10 میکرون کوچکتر باشد. دتکتورهای معمولی در سرعت بالای هوا کارائی ندارند و سریع کثیف می­شوند.

دتکتورهای Duct Probe از نوع یونیزه نیز موجود می­باشند ولی نوع Optical آن توصیه می­شود.

معمولا یک مانومتر، فشار داخل این سیستم را دائما چک می­کند و در صورتی­که طول لوله و دتکتور از 900 میلی­متر بیشتر باشد بایستی انتهای لوله ثابت (Fix) شود تا از ارتعاشات جلوگیری گردد. بهترین نقطه­ی نصب، نزدیک­ترین محل به دریچه­ی هواکش می­باشد و نباید در پشت فن نصب گردد.

این سیستم در سرعت­های کمتر از 2 متر بر ثانیه کارائی ندارد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *